Daginfo

DAG 1

Voor de eerste keer sinds vele jaren heeft de organisatie dit jaar weer gekozen voor één gezamenlijke controleplaats voor alle deelnemers. Op deze dag is dat Kempenhaeghe in Sterksel, een gezellige locatie in een natuurlijke, bosrijke omgeving.

Dit jaar heeft de VVV een thema “We are food”. In het kader hiervan worden allerlei aan eten gerelateerde initiatieven ontplooid. Ook wij doen hier aan mee. We brengen vandaag een bezoek aan paprikakwekerij Joosten. We kunnen een kijkje nemen in de productie hallen en de loodsen. Zodoende krijgen de mensen een inzicht in het reilen en zeilen van een paprikakwekerij.

De eerste dag fietsen de deelnemers in zuidwestelijke en westelijke richting. De deelnemers aan de 35 km. fietsen via Somerens grondgebied en natuurgebied De Pan naar de rustplaats in Sterksel.

De fietsers die de 45/60/100 km. fietsen maken een lus over Heusden en Someren-Eind. Zij passeren hier ’t Starkriet, een in 2001 aangelegd, drassig natuurgebied.

In het Astense en Somerense buitengebied vallen vooral de vele kassen t.b.v. de glastuinbouw op.

 

De 45 km. route voert via Someren-Heide en natuurgebied De Pan naar Sterksel. De Pan is een 380 ha. groot natuurgebied, bestaande uit bos, heide, grasland en moerassig gebied. Hier staat ook een monument ter herinnering aan de omgekomen bemanningsleden van een neergestorte bommenwerper in juni 1943.

 

De fietsers van de 60 en 100 km. maken nog een ommetje richting Nederweert, het Weerterbos, Maarheeze en via De Pan naar de rustplaats.

Voor de liefhebbers van lange afstanden wordt dit jaar voor het eerst een afstand van 100 km. uitgezet. Aan de route van de 60 km. wordt een extra lus van ca. 40 km. toegevoegd via de knooppunten. Dit deel van de route wordt niet uitgepijld. Op de routebeschrijving worden de knooppunten aangegeven die men moet volgen.. Vandaag gaat de 100 km. via Budel, Soerendonk, Leende over De Grote Heide: een mooi stukje van De Kempen.

Op de centrale rustplaats kan men terecht voor een hapje en een drankje. Er wordt gezorgd voor live muziek, hetgeen de gezelligheid zeker ten goede zal komen.

Na de verzorging van de inwendige mens gaat de route voor alle afstanden via Heeze, de Herbertusbossen verder naar Asten. De deelnemers aan de 45/60/100 km. maken nog een ommetje door het natuurgebied De Heihorsten en langs het Keelven.

Hopelijk keren de deelnemers voldaan terug van de fietstocht en kunnen ze op het terras bij Van Hoek, onder het genot van een lekkere trappist, nog gezellig nakeuvelen over deze dag.

 

 

 

DAG 2

Vandaag gaan de fietsers in noordwestelijke richting. De deelnemers verlaten Asten richting Someren en via de recreatieroute stevenen de fietsers op de Strabrechtse Heide af.

De Strabrechtse Heide is een van de mooiste natuurgebieden van Noord-Brabant. Heidevelden, kleine bosjes, vennen en stuifzanden wisselen elkaar af. Het Beuven is het grootste heideven van Nederland. In augustus kleurt de heide paars. Als je geluk hebt, zie je een kudde Kempische heideschapen die door het gebied dwaalt. Runderen en schapen helpen om vergrassing en verbossing te voorkomen. Als pleisterplaats voor trekvogels, waaronder kraanvogels en de zwarte ooievaar, is de heide van grote waarde.

 

De deelnemers aan de 35 km. nemen via het gehucht Moorsel een kortere route over de heide naar de controleplaats, Dat is voor vandaag de Strabrechtse Hoeve, een mooie accommodatie, rustig gelegen aan de rand van Mierlo en vlak bij de heide. Ook vandaag zorgt live muziek voor de nodige sfeer.

Degenen die hebben ingeschreven voor de 45/60/100 km. fietsen een langere route over de heide langs Heeze en Geldrop naar de controleplaats. Ook voor vandaag hebben we weer gekozen voor één controleplaats voor alle afstanden.

Na de inwendige mens versterkt te hebben, gaan de meeste deelnemers voor het tweede deel van hun route op pad. De deelnemers aan de 35/45 km. fietsen over meestal rustige binnenwegen en fietspaden via Lierop naar Asten. Op de terugweg doen alle fietsers D’n Kersengaerd aan.

In het kader van het thema “We are food” komen de deelnemers vandaag bij D’n Kersengaerd van de familie Huijbers in Mierlo.

De meer geoefende fietsers van de 60/100 km. maken een lus via Geldrop, langs Nuenen naar Mierlo en via Lierop weer terug naar Asten. De route voert hen langs het Eindhovens Kanaal en door het Dal van de Kleine Dommel. Hier is het rustig fietsen, over vrij liggende fietspaden en door de mooie natuur. Men komt nog langs de Collse watermolen, bekend door een schilderij van Vincent van Gogh uit 1884. Na de Collse watermolen gaat de route verder via Gulbergen, langs het Dierenrijk.

 

De deelnemers van de 100 km. plakken er nog een extra lus aan vast van ca. 40 km. via de fiets knooppunten. Deze lus brengt hen in de buitengebieden van Son en Breugel, Lieshout en Stiphout.

Na afloop van de tocht is het altijd gezellig vertoeven op het terras van Café Van Hoek op de Markt in Asten.

DAG 3

De laatste dag vertoeven de deelnemers in het Peelgebied. Hoewel de fietsers niet zozeer door de Peel zelf fietsen, toeren ze wel langs de randen van De Groote Peel, de Liesselse Peel en de Deurnese Peel. Op de route ziet men enkele kanaaltjes die kenmerkend zijn voor dit gebied. Via deze kanaaltjes werd de turf afgevoerd.

 

De Peel is in het algemeen een weids, waterrijk en stil hoogveengebied dat bekend staat om zijn vele vogelsoorten.

Vandaag voeren de routes in zuidoostelijke richting. Via Heusden gaat het richting Meijel. Achter de akkers en de weilanden, rechts van de Meijelseweg, strekt zich De Groote Peel uit. Om de Groote Peel zijn dijken aangelegd om het water vast te houden. Daardoor zal het gebied gaan vernatten, waardoor hoogveenvorming bevorderd wordt. Rondom De Peel is veel akkerbouw en veeteelt.

De 35 km buigt af richting Neerkant en naar de rustplaats. De rijders van de 45/60/100 km. gaan verder richting Meijel. Na de oversteek van de Helenavaart volgt er opnieuw een splitsing. De deelnemers aan de 45 km. gaan via Helenaveen naar de rustplaats. De fietsers van de 60 en 100 km. gaan via Grashoek richting Sevenum. Daarna gaat het via Helenaveen naar de rustplaats. Ook vandaag maken de deelnemers aan de 100 km. via de fietsknooppunten een extra lus over Grubbenvorst. Ook zij komen tenslotte via Helenaveen op de centrale rustplaats aan.

Vandaag is de controle in de Peelvenhoeve. Vorig jaar was het hier een gezellige boel. Toafel Vier probeert er met live muziek in ieder geval de stemming in te brengen.

Na het natje en het droogje rijden alle deelnemers via dezelfde route over Liessel terug naar Asten.

Hopelijk zijn het drie geslaagde dagen geweest, waarop men nog met veel plezier terug kan kijken.

 

 

 

 

 

Over stichting Activiteiten TWC Asten

 

Stichting Activiteiten TWC Asten

Kvk: 41091179

 

Voorzitter: Joop Deenen

Secretaris: Toon Sauvé

Penningmeester: Riny Sauvé

CONTACT

 

Dalkruid 10

5721 RS Asten

 

T. +31 493 692463

E. info@fiets3daagseasten.nl

W. www.fiets3daagseasten.nl

Inlichtingen:

T. +31 6 51581868 (Dhr. J. Deenen)

 

Copyright @ Fiets3daagseasten.ml

Wij zijn ook te vinden op Facebook