Daginfo

DAG 1

De eerste dag fietsen de deelnemers in zuidwestelijke richting. De 35 km gaat via Somerens grondgebied naar de rustplaats in Someren-Eind. Na de pauze fietst men langs de rand van De Groote Peel via Heusden terug naar Asten. De Groote Peel is een van de laatste hoogveengebieden met zeldzame planten en één van de vogelrijkste gebieden van West-Europa. Duidelijk zijn de werkzaamheden te zien in het kader van LIFE+. Dammen worden om De Groote Peel aangelegd om het waterpeil te verhogen, zodat het hoogveengebied zich kan herstellen.

 

De deelnemers die kiezen voor de 45 en 60 km. fietsen via Someren naar De Pan.

Dit is een 380 ha. groot natuurgebied, bestaande uit bos, heide en grasland.

Hier staat een monument ter herinnering aan de omgekomen bemanningsleden van een neergestorte bommenwerper in juni 1943. Via Sterksel fietst men naar de rustplaats, Huize Providentia, mooi gelegen in een bosgebied.

Na de pauze gaat de 60 km. verder richting Heeze-Leende. Via Heezerenbosch fietst men over het Bels Lijntje, een voormalige spoorlijn, door een prachtig bosgebied.

Het gaat verder naar Heeze, waar men het kasteel van Heeze passeert. Dit kasteel is een van de laatste bewoonde kastelen van Nederland, bewoond door de familie

Van Tuyll van Serooskerken. Via de Herbertusbossen fietst men naar het natuurgebied Keelven, een gebied met bossen, heide en vennen. Hier lopen koeien (Hooglanders) en paarden nog vrij rond.

 

Tenslotte wordt er terug gefietst naar Asten, waar men het museum Klok en Peel passeert. In 2014 won dit museum de Museumprijs en dit jaar is het door de ANWB verkozen tot het Leukste uitje van Noord-Brabant.

 

 

DAG 2

De tweede dag fietsen de deelnemers in noordelijke richting. Via de Schietbaanse bossen fietsen de deelnemers Asten uit.

In het kader van het 40-jarig jubileum wordt op deze dag een foto-puzzeltocht georganiseerd, waarmee prachtige prijzen te verdienen zijn.

Door het bosrijke buitengebied van Someren fietsen alle deelnemers via het buurtschap Moorsel over de Strabrechtse Heide richting Mierlo. Moorsel is bekend om zijn onderduikerskamp uit de Tweede Wereldoorlog. Dit kamp heette “Dennenlust”. Tientallen mannen zijn hier ondergedoken om aan de Arbeitseinsatz te ontsnappen.

De Strabrechtse Heide is een 1500 ha. groot natuurgebied. Op droge plaatsen groeit struikhei en jeneverbes, op natte plaatsen dopheide, pijpenstrootje, gagel en klokjesgentiaan. Door beweiding door een schaapskudde wordt vergrassing tegengegaan. In 2010 is het deel van de heide waar we door fietsen door een brand verwoest.

De deelnemers aan de 35 km. fietsen Mierlo in, waar voor hen de rustplaats is.

Voor de deelnemers van de 45/60 km. is de rustplaats in Mierlo-Hout.

De 60 km. maakt nog een lus richting Nuenen om de Gulbergen heen. Dit gebied is een voormalige afval stortplaats, dat is omgetoverd in een recreatiegebied met een golfbaan en het Dierenrijk.

De deelnemers van de 45/60 km. fietsen een deel over een breed fietspad langs het Eindhovens Kanaal. Men geniet hier van de rust, ziet tientallen meerkoetjes en waterhoentjes en van verre hoor je al hun roep.

Na de pauze fietsen de deelnemers aan de 35 km. via Lierop terug naar Asten.

De fietsers van de 45/60 km. vervolgen hun route langs de rand van Mierlo-Hout en Helmond naar Brouwhuis. Men fietst door het mooie Goorlooppark en men komt ook langs de dahliatuin.

In de zomer bloeien hier tientallen soorten dahlias in allerlei kleuren.

Via Oostappen gaan de 45 en 60 km. fietsers weer terug naar Asten.

DAG 3

Op de laatste dag brengen de routes de deelnemers in oostelijke richting. Via de buurtschappen Acherbos en Rinkveld verlaat men Asten en fietst men richting Liessel. Vanaf Liessel gaat de route richting Zeilberg. De 35 km. route splitst zich hier af om via de Liesselse Peel koers te zetten naar de rustplaats De Peelven Hoeve onder Liessel. De laatste dag heeft de organisatie gekozen voor één centrale rustplaats voor alle deelnemers. Hierdoor hoopt men de gezellige tijden van weleer, toen men ook één centrale rustplaats (in eigen beheer) had, te laten herbeleven. Evenals op dag 1 en 2 is er ook vandaag live muziek. Deze keer treedt Gerard van Kol op, een bekende zanger van volkse liedjes uit deze regio.

Na Zeilberg gaat het richting IJsselsteyn en splitst de route zich in de 45 en 60 km. De fietsers op de 45 km. rijden langs de Deurnese Peel en door de Liesselse Peel naar de rustplaats.

De deelnemers aan de 60 km. maken nog een lus richting Griendtsveen, om tenslotte ook aan te komen op de centrale rustplaats.

Na de pauze vertrekken alle fietsers weer in dezelfde richting, nl. Liessel. De 35 km. keert via de Dennendijkse bossen terug naar Asten. De 45 en de 60 km. maken nog een lus richting Neerkant en Meyel, om dan terug te keren naar Asten. Men fietst nog langs hoveniersbedrijf De Oude Eik. Hier is de zeldzame Nederlandse landgeit te bezichtigen. Omstreeks 1900 was dit geitenras in Nederland zo goed als uitgestorven. Kenmerkend zijn de grote hoorns van de ram.

Ook fiets men nog langs het Orthodoxe klooster. De kapel is altijd open en overdag gratis te bezichtigen.

 

 

 

Over stichting Activiteiten TWC Asten

 

Stichting Activiteiten TWC Asten

Kvk: 41091179

 

Voorzitter: Joop Deenen

Secretaris: Toon Sauvé

Penningmeester: Riny Sauvé

CONTACT

 

Dalkruid 10

5721 RS Asten

 

T. +31 493 692463

E. info@fiets3daagseasten.nl

W. www.fiets3daagseasten.nl

Copyright @ Fiets3daagseasten.ml

Inlichtingen:

T. +31 493 693 705 (Dhr. J. Deenen)

T. +31 493 693 080 (Dhr. R. Sauvé)

Wij zijn ook te vinden op Facebook